Hvad er de forskellige typer af lån?

At optage et lån kan være en god måde at få de midler, du har brug for til at betale for et dyrt køb eller dække uventede udgifter. Men før du kaster dig ud i det og underskriver papirarbejde, er det vigtigt at forstå alle de forskellige typer lån, der findes, så du kan sikre dig, at du får det bedste lån til dine behov. Her tager vi et kig på nogle af de mest almindelige lånetyper. 

Lån til privatpersoner 

Personlige lån er lån uden sikkerhed, som typisk optages af privatpersoner, hvilket betyder, at der ikke kræves nogen sikkerhed for at opnå dem. De kan bruges til en række forskellige formål, f.eks. konsolidering af gæld, betaling af lægeregninger, start af virksomhed eller boligforbedringer. Personlige lån har normalt faste rentesatser og faste tilbagebetalingsperioder – normalt to til fem år – hvilket gør dem lettere at budgettere med end andre typer lån. 

Lån til egenkapital 

Boliglån er lån med sikkerhed, der bruger dit hjem som sikkerhed. Denne type lån giver boligejere mulighed for at låne med den egenkapital, de har opbygget i deres hjem over tid. Boliglån har ofte lavere rentesatser end personlige lån eller billån, fordi långiveren har mindre risiko forbundet med dem, da de er sikret af dit hus. Men hvis du ikke kan betale afdrag på dit lån på egenkapitallånet, kan du ende med at miste dit hus ved tvangsauktion. Du kan også tage lån i husets friværdi

Autolån 

Autolån anvendes af forbrugere, når de køber nye eller brugte biler hos både forhandlere og private sælgere. Autolån er sikret ved det køretøj, der købes, og har både faste og variable renter, afhængigt af hvilken type lån du får, og fra hvem du får det (kreditforeninger tilbyder ofte lavere renter). Løbetiden afhænger af prisen på køretøjet – dyrere køretøjer kræver ofte længere løbetider – men ligger generelt på mellem 36-72 måneder (3-6 år). 

  

Billån/dagslån 

Biltitel-/dagslån er kortfristede kontantforskud uden sikkerhed, der hovedsagelig anvendes af personer, som har brug for hurtig adgang til midler, men som ikke opfylder betingelserne for traditionel bankfinansiering på grund af dårlig kredithistorik eller manglende beskæftigelseshistorik. Långivere bruger din bil som sikkerhed og opkræver høje renter (ofte op til 400 %), hvilket kan få låntagerne til at falde i det, der kaldes “gældsfælden”, hvor de kæmper i en uendelighed for at holde trit med betalingerne på deres lån, selv om de aldrig synes at kunne betale det helt tilbage. Det er derfor vigtigt, at denne type lån kun optages som en absolut sidste udvej, når der ikke er andre muligheder.    

Hver type har sine egne fordele og ulemper, som skal afvejes nøje, før man underskriver nogen papirer. Fra personlige lån og billån til boliglån og billån/dagslån – sørg for at vide, hvilken type lån der passer bedst til din situation, så du ikke ender med at sidde fast i en umulig gældscyklus!